Dr. Szabó Imre Szilárd blogja

szabim.blog - munkaügyi kapcsolatok, munkajog

Fizetett szabadság? Jöhet az iskolaszövetkezeteket érintő újabb változás? Módosulhat a munka törvénykönyve.

2015. október 13. - szabim.blog

diakmunkas.jpg

Írta: dr. Szabó Imre Szilárd

Számos vitát képzett korábban az a jelenleg még hatályos szabályozás, amely szerint az iskolaszövetkezeti munkaviszonyban álló diákok számára nem jár szabadság, betegszabadság, szülési és fizetés nélküli szabadság.

Megjegyzendő, hogy ugyanakkor a munkavégzési kötelezettséggel nem járó idő tartama nem lehet kevesebb, mint amennyi szabadság a munkavállalót életkora alapján megilletné. Jelenleg díjazás nélkül.

(Az alapszabadság mértéke húsz munkanap. Az életkor miatt először a 25. életév betöltésekor jár egy munkanap pótszabadság, ami 10 munkanapig növekszik a 45. életév betöltésekor.).

A húsz napot elérő munkaviszonyban időarányosan már legalább egy nap rendes szabadság járna, mint ahogy jár is minden más munkaviszonyban, kivéve az iskolaszövetkezeteken keresztüli foglalkoztatást. Ez jelenleg egy fontos különbség a munkaerő-kölcsönzés és az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás között, ugyanis a kölcsönzött munkavállalót az általános szabály szerinti szabadság illeti meg. 

A hatályos szabályozás indoka elsősorban az, hogy a fiatalok a tanulmányaik végzése mellett (illetve egy kedvező nyári változásnak köszönhetően most már bizonyos esetekben azt szüneteltetve is) az iskolaszövetkezeteken keresztül, rendszerint rövidebb időszakra vállalnak munkát, így a regenerálódással, pihenéssel kapcsolatos kérdések más összefüggésben jelentkeznek.

A várhatóan jövő év első napján hatályba lépő módosítások között az egyik javaslat azonban alaposan átalakítaná a hatályos szabályozást!

A tervezet általános indoklása szerint a módosítások harmadik csoportjának célja az egyes irányelvek végrehajtásával kapcsolatos vitás kérdések rendezése, különösen tekintettel az Európai Bíróság esetjogára a napi pihenőidő és a munkaerő-kölcsönzés szabályaira figyelemmel.

A fentiekben taglalt módosítási javaslat megteremtené az iskolaszövetkezeti tagok munkavégzésére vonatkozó szabályoknak a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló 2003/88/EK irányelv 7. cikkével való összhangját.

Ennek az irányelvnek az értelmében minden munkavállalót évente négy hét fizetett szabadság illet meg.

A Javaslat indoklása szerint az Mt. szabadságra és szabadság kiadására vonatkozó szabályai - a betegszabadságra vonatkozó szabályainak kivételével - megfelelően alkalmazandóak az Mt. XVII. fejezete szerinti iskolaszövetkezettel fennálló munkaviszonyban történő foglalkoztatás során, azonban indokolt továbbra is kizárni az Mt. betegszabadságra vonatkozó szabályainak alkalmazását, tekintettel arra, hogy betegszabadság nem jár az iskolaszövetkezeti munkavállaló részére, mert a hallgatói jogviszonya alapján minősül a társadalombiztosítás egyes ellátásaira jogosultnak.

Amennyiben tehát a fenti módosító javaslat hatályba lép, az iskolaszövetkezetekre is az általános szabályok lesznek irányadóak, speciális szabályok hiányában viszont kérdéses (rendezetlen?) a szabadság megváltásának és kiadásának módja.

Budapest, 2015. október 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabim.blog.hu/api/trackback/id/tr587965868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.