Dr. Szabó Imre Szilárd blogja

szabim.blog - munkaügyi kapcsolatok, munkajog

Elindult a Jogpontok szolgáltatás!

2016. július 01. - szabim.blog

A mai nappal elindult az ingyenes jogsegély-szolgáltatás, a Jogpontok program!

fejlec_desktop.jpg

A regionális és összehangolt JOGpontok projektek (www.jogpontok.hu) ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munka világában, és európai uniós támogatással valósulnak meg. A szolgáltatás 3 éven át – 2019. június 30-ig – nyújt jogi segítséget. Ezen rendszer részévé válik az Alternatív Vitarendezési Szolgálat felállítása is.

Jogsegélyszolgálat területei: munkajog, cégjog, TB, adójog.

A szolgáltatás igénybevételének módjáról az egyes jogsegélyformák alatt (személyes ügyfélfogadás, telefonos jogsegély, jogsegély e-mailen, online jogsegély, JogÁsz napok) tájékozódhat.

A projekteket működtető országos munkáltatói érdekképviseletek és szakszervezetek – ÁFEOSZ-COOP Szövetség, IPOSZ, OKISZ, KISOSZ, Munkástanácsok Országos Szövetsége, ÉSZT –gyakorlott jogászokkal dolgozó rendszert állítottak fel, amelyben több formában vehető igénybe szolgáltatás, így személyesen vagy akár elektronikusan is kaphat segítséget jogi kérdése, problémája kezelésében. Munkajogi viták elrendezésében pedig a későbbiekben a egy tanácsadó szolgálat vehető igénybe a projektek keretében.

A projektek az elmúlt évek közkedvelt JOGPONT+ és JOGPONT+ Mini konstrukciók jogutódjai. Az együttműködő érdekképviseletek célul tűzték ki, hogy ingyenes jogi szolgáltatást biztosítsanak munkajog, cégjog, TB és adójog területén egy továbbfejlesztett, még hatékonyabb rendszer keretében, amelyben országosan egységes megoldásokra törekszenek.

A JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT TERÜLETEI

Munkajog

A jogszabályi környezet és a legfontosabb, amelyet alapul vesznek a közreműködő jogászok: a Munka Törvénykönyve, a közalkalmazottak és közszolgák, kormánytisztviselők jogállására vonatkozó törvények. Munkavédelem, munkaügyi ellenőrzés, bérgarancia, a munkaidő, pihenőidő/szabadság, munkaügyi kollektív és jogviták. A foglalkoztatás kedvezményei és terhei, álláskeresők támogatásai, foglalkoztatási törvény, esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód. A munkaügyi/munkavédelmi bírságok, munkavégzéssel összefüggő szabálysértések, elvárt béremelés, minimálbér és garantált bérminimum.

Társadalombiztosítási jog

A szolgáltatásnyújtás által lefedett témakörök: nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszer, nyugdíj- és egészségügyi járulékok, szociális hozzájárulási adó, kedvezmények, START kártya és bérkompenzáció, az egyes igénybe vehető ellátások és feltételeik, öngondoskodási lehetőségek, a biztosítás nélküliek helyzete.

Társasági- és cégjog, szervezeti jog, vállalkozások joga

Lefedett területek: cégalapítási tennivalók, vállalkozóvá válás, cégeljárás, csőd és felszámolás, végrehajtási ügyek, társadalmi szervezetek, alapítványok, közhasznú tevékenységek; vállalkozásokat támogató szolgáltatási csomag, többek között a kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók, garanciavállalások, banki hitelek, pályázati úton elnyerhető, vissza nem térítendő támogatások.

Adójog

Adójogi kérdésekben kizárólag magánszemélyek fordulhatnak a JOGpont irodákhoz, csak konkrét jogi kérdésekkel kapcsolatban. Kizárólag magánszemélyeknek nem a gazdasági tevékenységük során felmerülő konkrét ügyeiben, illetve önálló tevékenység (őstermelői tevékenység, családi gazdaság működtetése, egyéni vállalkozás stb.) megkezdéséhez szükséges vállalkozási tanácsadás a kezdést megelőzően. Egyéni vállalkozóvá válás feltételei, tevékenység végzése és szüneteltetése, személyi jövedelemadó bevallásának szabályai és munkajogi relevanciái.

A jogsegély-szolgálati tevékenység tartalma

A. Tájékoztató tanácsadás

A tájékoztató tanácsadás a munkavállalók, munkáltatók, egyéni és kisvállalkozást alapítani szándékozók részére biztosított jogi információszolgáltatást jelent, ahol az ügyfél általános információkat kap a kérdésére, jogokról és a kötelezettségekről, releváns jogszabályokról, azok tartalmáról és az ügyfélre vonatkozó szabályairól, a követhető/követendő eljárásokról, a hatósági ügyintézés helyéről, a félfogadási időről.

Ami a jogsegély-szolgálati formákat illeti, teljes körűen igénybe vehető: online jogsegélyszolgálat, telefonos jogsegélyszolgálat, e-mailes jogsegély, személyes ügyfélfogadás, illetve a JogÁsz Napok keretében is lehetősége van az ügyfeleknek tájékozódni.

B. Személyre szabott jogi tanácsadás

A személyre szabott jogi tanácsadás (jogvédelem, jogérvényesítés, jogi tanácsadás) alapvetően a program által lefedett jogterületeken vehető igénybe. Ide tartoznak a munkajogi, társadalombiztosítási jogi, munkavállalással, alkalmazással és vállalkozóvá válással összefüggő, továbbá adójogi területeken felmerülő kérdések.

A szolgáltatás keretei között az ügyfél meghallgatása után, az ügyre vonatkozó jogszabályok ismeretében javaslattételre kerül sor az ügy megoldására. Ezen túl arra is mód van, hogy a közreműködő jogász felhívja az ügyfél figyelmét, hova forduljon további segítségért (hatóság, intézmény stb.

A jogsegély-szolgáltatás ilyen típusú tartalommal személyesen vehető igénybe a személyes ügyfélfogadás, illetve a JogÁsz Napok keretén belül; a jogterületek lefedettsége ebben az esetben teljes körű.
Amennyiben az ügyfél részéről a jogterületek teljes lefedettsége merül fel igényként, ám személyes találkozásra nincs mód, személyre szabott jogi tanácsadást ennek ellenére igénybe vehet telefonos, illetve online jogsegély formájában.
Ha pedig az ügyfél szempontjából nem feltétlenül a teljes körű jogi tartalom elérése a cél, kérdése gyorsabban megválaszolható, egyszerűbb ügyekről van, akkor az online jogsegély áll rendelkezésre.

C. Iratszerkesztés

Az iratszerkesztési folyamat keretében:

A jogász átadja az ügyfélnek azt az okiratot/iratmintát/iratmintákat, amelynek kitöltése után az ügyfél megkezdheti vagy elintézheti ügyét
Igénybe vehető megfelelő iratminta átadásával/küldésével: személyes ügyfélfogadás, JogÁsz Napok, e-mailes jogsegélyszolgálat.
Igénybe vehető megfelelő iratminta-ajánlással (letölthető honlapról): telefonos jogsegélyszolgálat, online jogsegélyszolgálat.
A jogász segítséget nyújt az okirat kitöltésében, iratszerkesztésben. A jogász vállalja az ügyfél egyszerű, azonnal elkészíthető, kizárólag egyoldalú nyilatkozatainak megszerkesztését, ha a nyilatkozat a jogsegélyszolgálat jogterületébe tartozó ügyet érint és az iratminta kitöltésével, iratminta-szerkesztéssel megoldható, valamint típusa szerint kérelem, figyelmeztetés vagy felszólítás. Az iratszerkesztés nem terjed ki pl. bírósági/hatósági eljárással és ügyintézéssel, cégeljárással kapcsolatos nyilatkozatokra, beadványokra és szerződések ellenjegyzésére (továbbiakban: iratszerkesztés).

Igénybe vehető: személyes ügyfélfogadás.


Ki hogyan veheti igénybe az ingyenes Jogsegélyszolgálatot?

Nyugdíjas, álláskereső, munkavállaló, vállalkozó, munkáltató, tanuló – egyszóval bárki. Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogászok csak a területükhöz tartozó jogszabályok (Jogsegélyszolgálat területei) vonatkozásában feltett kérdésekre tudnak válaszolni, azok tartalmáról adhatnak felvilágosítást, tanácsot.

A fentieken túl Közép-Magyarország területén lakóhellyel rendelkező munkavállaló számára nyújtott szolgáltatás csak azzal nyújtható személyes ügyfélfogadás keretében, ha bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik a kevésbé fejlett régiók valamelyikében, és a szolgáltatás helyszíne a tartózkodási helye szerinti régióban van. Közép-magyarországi székhellyel rendelkező vállalkozás szempontjából hasonló a helyzet: ha a kevésbé fejlett régiók valamelyikében fiókteleppel rendelkezik, és a szolgáltatás helyszíne a fióktelep szerinti régióban van, részesülhet ingyenes jogsegélyben.

"Alternatív Vitarendezési Szolgálat"

A Szolgálat felállítása jelenleg folyamatban van, tervezett működési idő:
2016. október 1.-2019. március 31.

A Szolgálat célja

A Szolgálat célja, hogy közreműködjön a kollektív munkaügyi viták megelőzésében, hatékony rendezésében, a konfliktusok lehető leggyorsabb megoldásában, és segítse a munkaügyi kapcsolatok kultúrájának fejlesztését. E céljait az alábbi szolgáltatásaival éri el: tanácsadás a kollektív munkaügyi vitában részt vevő felek számára, békéltetés, közvetítés, egyeztetés és döntőbíráskodás.

(Kollektív munkaügyi vita esetén a vita a munkavállalók közösségét, mint kollektív egységet érinti. Ezekben az esetekben a munkáltató (illetve munkáltatói érdekképviseleti szerv), a munkavállalói érdekképviseleti szerv (szakszervezet) illetve az üzemi tanács (amely funkcionális értelmezésben nem érdekképviseleti szerv) szerepel a vitában. Kivételesen több munkavállaló és a munkáltató közötti vita is lehet kollektív munkaügyi vita, amennyiben az kollektív érdekérvényesítéssel kapcsolatos.)

A Szolgálat érdekvitákban jár el, jogi tanácsot nem ad, ám ha az eljárás megkívánja, az ügyhöz kapcsolódó joganyagot, szakmai tényeket ismertetheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabim.blog.hu/api/trackback/id/tr598859828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.